DİLİMİZİ ZENGİNLEŞTİRME PROJESİ

YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

BÖLÜM 1: YARIŞMANIN AMACI, KONUSU

AMAÇ:

1. Dilimizin Zenginlikleri “Sözlük Özgürlüktür” teması altında yer alan "Dede Korkut Hikâyeleri’nden Hareketle Yeni Bir Hikâye Yazma Yarışması" ile öğrencilerin en eski epik hikayelerimiz olan Dede Korkut Hikâyeleri ’ne ilgisini artırmak

2. Eski tarihli kültürel dil varlığımızın öğrenciler tarafından farkına varılmasını sağlamak

3. Öğrencilerin kelime hazinelerini geliştirmek, bu sayede anlama ve anlatım becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunmak

4. Öğrencilerin düşünce dünyasına hitap edebilmek

5. Okuyan, düşünen ve anlatan nesillerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmak

6. Öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri uygun zemini hazırlamak

7. Öğrencilerin sosyal gelişimini artırarak özgüven duygularını geliştirmek

KONU:

Dede Korkut Hikâyeleri’nden hareketle yeni bir hikâye yazılacaktır.

BÖLÜM 2: HEDEF KİTLE

Yarışmanın hedef kitlesi ilkokul öğrencileridir.

BÖLÜM 3: DEDE KORKUT HİKÂYELERİ’NDEN HAREKETLE YENİ BİR HİKÂYE YAZMA YARIŞMASI KATILIM ŞARTLARI

1. Yarışmaya ilimiz geneli resmi ve özel ilkokul öğrencileri katılabilir.

2. Dede Korkut Hikâyeleri’nden yola çıkılarak öğrenciler tarafından oluşturulan, özgün bir hikâye yazılacaktır.

3. Öğrenciler yarışmaya yalnızca bir hikâye ile katılabilir.

4. Hikayeler, TDK sözlüğünde yer alan Türkçe dil bilgisi ve yazım kurallarına uygun hazırlanacaktır.

5. Hikâyeler A4 kağıdına, Word belgesi formatında, Times New Roman yazı tipi, 12 punto yazı tipi boyutu, 1.5 satır aralığı, sol kenar ve üst kenar boşluğu 2,5 cm, sağ kenar ve alt kenar boşluğu 2 cm olacak şekilde yazılıp şeffaf dosya içinde teslim edilecektir. Teslim edilen hikâyelerde kâğıdın tek yüzü kullanılacaktır.

6. Yarışmaya katılacak hikâyeler en az 1, en fazla 3 sayfadan oluşacaktır.

7. Yazılan hikâyenin özgün bir başlığı olacaktır.

8. Hikâye çalışmasına A4 boyutunda; hikâyenin özgün adı, hikâyeyi yazan öğrencinin adı, soyadı, sınıfı, okulu ve ilçesi bilgilerini içeren bir kapak sayfası eklenmelidir. Bu bilgilerin altında yarışmaya katılan öğrencinin velisinin adı, soyadı ve öğrencinin yarışmaya katılımını onayladığına dair imzası bulunmalıdır.

9. Yarışmaya katılan hikâyelerin daha önce düzenlenen benzer yarışmalarda dereceye girmemiş olması, başkası tarafından yazılmamış olması, kısmen ya da tamamen başka bir metinden kopya edilmemiş ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir. Başvuruda bulunan öğrenci, hikâyenin tümüyle kendisine ait olduğunu, özgün olduğunu ve başka bir yarışmada ödül almadığını kabul ve taahhüt eder. Ödül alan katılımcılardan bu taahhütleri dışında hareket ettiği anlaşılanlardan elde ettikleri ödül, ünvan geri alınır.

10. Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yarışmaya katılan eserleri sergileme ve yayınlama hakkına sahiptir.

11. Her ilçe kendi okulları arasında yarışmayı düzenleyecek, okul komisyonları okul birincilerini seçerek ilçe yarışmasına göndereceklerdir. İlçelerde, ilçe komisyonu ilçe birincilerini seçerek, ilçe birincilerini il yarışmasına göndereceklerdir. İl yarışmasında dereceye giren eserler ödüllendirilecektir.

12. İlçelerden birinci seçilen hikayeler en geç 17 Ocak 2023 mesai bitimine kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büroya teslim edilecektir.

13. Yarışmaya katılacak eserlere EK-1 ve EK-2 evrakı doldurulup eklenecektir.